Ahaaaa. Hari ni first time mak buat keropok lekor sendiri. sejak2 mak tak kerja ni mak punya ambition masak2 bukan main lagi tau.
Ahad haritu, kitorg keluar makan. Dah tetibaaa pukul 2
petang otw nak balik rumah boleh pulak bunga melor mintak nak makan keropok
lekor. Aduh lah nakkk…. Mana nak carik keropok lekor kat KL ni. Selalu mak
belikan keropok lekor, amboih bukan main banyak perasaaaaa. Masin atau masam
pon pernah. Tak sesuaiii lah dengan ambition mak nak healthy living and healthy
eating ni
buku mak tgh baca skrg ni "nutrition . immunity . longevity" boleh tahan susah nak hadam. mak nak habiskan topic obesity je pon dulu. bukan apa sekarang ni selalu sakit2 kaki, sakit pinggang. bila nak solat tu aduh laaah, nak sujud susah, nak duduk antara dua sujud pon sakiit. kadang2 nak nangis mak rasa. mak ambil ostematrix nak kurangkan sakit. en sed cakap mungkin mak kurang kalsium. doctor kata mak berat. ok lah kan mak start dengan ostematrix
nanti mak nak start set kurus shaklee pulak ah.
eh eh sambung2 cerita keropok lekor
buku mak tgh baca skrg ni "nutrition . immunity . longevity" boleh tahan susah nak hadam. mak nak habiskan topic obesity je pon dulu. bukan apa sekarang ni selalu sakit2 kaki, sakit pinggang. bila nak solat tu aduh laaah, nak sujud susah, nak duduk antara dua sujud pon sakiit. kadang2 nak nangis mak rasa. mak ambil ostematrix nak kurangkan sakit. en sed cakap mungkin mak kurang kalsium. doctor kata mak berat. ok lah kan mak start dengan ostematrix
nanti mak nak start set kurus shaklee pulak ah.
eh eh sambung2 cerita keropok lekor
Mak pon dengan konfiden nya jawab kat bunga melor “nanti mak buatkan ok”.
ni mak punya aspiration. mak dah terbayang kegembiraan anak2 mak makan keropok buatan tangan mak sendiri
Mak pon google lah resepi mudah keropok lekor. tapi mak dah tak igt dari blog mana mak ambil resepi.
Bahan2:
1. 1 mangkuk Ikan kembung / ikan sardin (mak beli dlm 10 ekor ikan saiz kecik)
2. 2 cawan tepung ubi / tepung sagu
3. 2 sudu tepung gandung
4. garam secukup rasa
Perkara pertama mak buat adalah siang ikan. buang tulang ikan. blend ikan. masa buat ni one thought that crossed my mind was:
Perkara pertama mak buat adalah siang ikan. buang tulang ikan. blend ikan. masa buat ni one thought that crossed my mind was:
Perkara pertama: Jangan beli ikan kecik kalau nak buat keropok lekor!!!!
Kenapa???? proses buang tulang jadi sangat susah bila ikan kecil. luka2 tgn mak nakkk. mata pon naik juling tgk tulang. Ya Allah nasib baik 10 ekor ikan je. Tu pon mak asyik kira berapa lagi tinggal berapa lagi tinggal. Atau up sikit, beli lah filet. Agak2 ikan mackerel pon sedap kut jadi keropok lekor.
Cara mak debone adalah
Step 1: Potong kepala altogether. buang.
(kalau mak duduk rumah atas tanah, mak letak dalam pasu buat jadi baja compost. Doakan mak please nak beli rumah corner setingkat dengan laman yang sangat luas)
Step 2: Potong dan buang isi perut
Step 3: Siat kulit ikan
Step 4: Guna pisau potong isi ikan dari bahagian kepala sampai ke ekor. Rasa-rasa dengan tangan untuk pastikan tiada tulang2 kecil kat bahagian isi ikan
(tapi dah sampai ikang ke lima, mak siat2 je ikan tu pakai tangan. lagi cepat mak rasa. tu yang luka2 tu kut)
buat sampai habis semua ikan.
Cara mak debone adalah
Step 1: Potong kepala altogether. buang.
(kalau mak duduk rumah atas tanah, mak letak dalam pasu buat jadi baja compost. Doakan mak please nak beli rumah corner setingkat dengan laman yang sangat luas)
Step 2: Potong dan buang isi perut
Step 3: Siat kulit ikan
Step 4: Guna pisau potong isi ikan dari bahagian kepala sampai ke ekor. Rasa-rasa dengan tangan untuk pastikan tiada tulang2 kecil kat bahagian isi ikan
(tapi dah sampai ikang ke lima, mak siat2 je ikan tu pakai tangan. lagi cepat mak rasa. tu yang luka2 tu kut)
buat sampai habis semua ikan.
Perkara kedua: Jangan letak garam last sekali dalam doh keropok lekor
Sebab nyaaa??? tanak garam seketul2 dlm keropok kannnn. Mak pernah buat playdoh, mak letak garam last sekali, lepas gaul tepung dgn air. berketul2 garam dlm tu. confirm tak larut.
J & D tanya "mak, kenapa playdoh ni ada rasa mcm pasir2"
Mak pon jawab "biar ada texture sikit masa main tu"
Padahal memang mak dah salah
So masa buat keropok lekor ni, mak amek lesson learnt dari playdoh tu dan larutkan garam dalam air terlebih dahulu. Kalau fikir balik memang secara logiknya macam tu. Tapi masa mak ikut resepi tu otak mak memang buta-buta ikut turutan yang ditulis seperti dalam resepi.
Jadi cara senang adalah mak blend semua sekali:
1.5 sudu kecil garam
1/2 cawan air.
isi ikan yang dah dibuang tulang
p/s: 1.5 sudu garam ni, rasa dia cukup2 je. boleh kata barely masin. Bagi yang suka rasa masin lebih, boleh lah tambah garam sikit lagi.
OK. Tulang dah buang. Isi dah blend. Masukkan dalam mangkuk, gaul dgn tepung ubi dan tepung gandum
Doh tu memang lembik ye. Jangan risau, mmg lembik. Masa uli tu tgn biar bertepung2. Jangan sapu peluh sekarang tau, nanti muka jadi tompok2 putih. Mak uli atas pinggan leper je. Letak tepung gandum atas pinggan, ambil sedikit doh, dan uli jadi keropok lekor
Jadi mak uli doh saiz yang cantik untuk terus goreng, dan tak tebal sangat. Bila goreng keropok yang tebal tu dia meletup. Dan masa menggoreng pun lama. Tu pon bahagian dalam mcm 3/4masak je
Keropok ni boleh je terus goreng, atau kalau nak simpan boleh rebus dulu. Inilah hasil nya
J & D tanya "mak, kenapa playdoh ni ada rasa mcm pasir2"
Mak pon jawab "biar ada texture sikit masa main tu"
Padahal memang mak dah salah
So masa buat keropok lekor ni, mak amek lesson learnt dari playdoh tu dan larutkan garam dalam air terlebih dahulu. Kalau fikir balik memang secara logiknya macam tu. Tapi masa mak ikut resepi tu otak mak memang buta-buta ikut turutan yang ditulis seperti dalam resepi.
Jadi cara senang adalah mak blend semua sekali:
1.5 sudu kecil garam
1/2 cawan air.
isi ikan yang dah dibuang tulang
p/s: 1.5 sudu garam ni, rasa dia cukup2 je. boleh kata barely masin. Bagi yang suka rasa masin lebih, boleh lah tambah garam sikit lagi.
OK. Tulang dah buang. Isi dah blend. Masukkan dalam mangkuk, gaul dgn tepung ubi dan tepung gandum
Doh tu memang lembik ye. Jangan risau, mmg lembik. Masa uli tu tgn biar bertepung2. Jangan sapu peluh sekarang tau, nanti muka jadi tompok2 putih. Mak uli atas pinggan leper je. Letak tepung gandum atas pinggan, ambil sedikit doh, dan uli jadi keropok lekor
Perkara ketiga: Jangan uli doh tebal-tebal.
Mak tak suka keropok lekor yang nipis garing tu. Mak ingat mak bijak sangat buat tebal. Lepas tu mak fikir, sebab agak susah nak uli doh yg lembik tu mak buat panjang-panjang nanti potong je lah. Susah!!!!Jadi mak uli doh saiz yang cantik untuk terus goreng, dan tak tebal sangat. Bila goreng keropok yang tebal tu dia meletup. Dan masa menggoreng pun lama. Tu pon bahagian dalam mcm 3/4masak je
Keropok ni boleh je terus goreng, atau kalau nak simpan boleh rebus dulu. Inilah hasil nya
oh masa ni banyak kali bunga melor masuk dapur. ayat dia
"mak tau ke buat" " mak tau kee masak niii"
aih budak niiiiiii. Tapi bila dah siap J and D cakap. "paaaaaandai mak masak"
Happy kids happy mak!
Happy kids happy mak!
No comments:
Post a Comment